Vlaga

Postoji zaista mnogo uzroka odgovornih za pojavu vlage. Kao neke od najčešćih ipak možemo navesti razna puknuća u zidovima i cijevima, nedovoljno sušenje pri samoj izgradnji objekta i svima nam najstrašnija – poplava. Također, nepravilno grijanje i ventilacija mogu izazvati povećanu vlažnost i to posebice u prostorima s novom stolarijom koja dobro brtvi. Ukoliko je objekt kvalitetno izveden, na povećanje vlage najčešće utječu upravo naše životne navike; sušenje rublja, kuhanje ili tuširanje u zatvorenom prostoru.

     

Jeste li znali, primjerice, kako prosječna obitelj dnevno proizvede cca 12l vode u obliku pare? To znači da svaki čovjek samim svojim postojanjem stvara određeni postotak vlage, kao i  sva druga živa bića u našem kućanstvu uključujući i naše ljubimce pa čak i biljke.

Takav „blaži“ tip vlage nije potrebno sanirati strojnim isušivačima, već je dovoljno redovito provjetravati prostor. Ukoliko ste pak u fazi izgradnje objekta, nebi bilo loše uzeti u obzir ugradnju ventilacijskog sustava o kojima ćemo opširnije pisati u jednom od slijedećih članaka.

Kod bilo kakvog prodora vode u objekt, apsolutno najbolje i najbrže riješenje je strojno isušivanje. Takva vrsta isušivanja Vam štedi vrijeme i novac te Vam omogućuje da svoj objekt isušite u potpunosti.

Naravno da ne postoji univerzalno riješenje, već je potrebno svakom problemu pristupiti individualno.

Kakav god problem s vlagom imali, uvijek je najbolje obratiti se stručnjacima jer su upravo oni tu da za Vas pronađu najbolje i najpovoljnije riješenje.