Plijesan u životnom prostoru

Svi znamo da nije zdravo boraviti u vlažnim i pljesnjivim prostorima. Dovoljno nam govori činjenica da vlaga jača simptome astme i reume, ali nam i oslabljuje imunitet pa smo podložniji prehladama itd.

Dakle, ne samo da nam vlaga nosi niz estetskih problema sa mrljama na zidovima i ustajalog mirisa; kako u prostoru-tako i na odjeći, već nam nosi i ozbiljnije zdravstvene probleme koje nikako ne bismo trebali zanemariti ili olako shvatiti.

Za razvoj gljivica je prvenstveno potrebna vlaga i zrak koji ne struji, odnosno, ne suši navlaženo područje. Već smo u prošlim člancima govorili kako samim boravkom u prostoru proizvodimo određeni postotak vlage, a pribrojimo li tome još; kuhanje, tuširanje, sušenje rublja itd…, jednostavno dolazimo do zaključka kako će se u jednom trenutku dogoditi da će ta vlaga u prostoru doseći maksimum od 100% i ona će se negdje morati kondenzirati. Najčešće se upravo kondenzira na tzv. „hladnim mostovima“ gdje se pretvara u kapljice koje zatim vlaže slojeve boje i žbuke te tako čine idealnu podlogu za razvoj tih mikroorganizama.

U većini slučajeva se ipak radi samo o površinskom sloju gljivica i plijesni što znači da ćete izbjeći velike i skupe sanacije. Na tržištu postoje zaista kvalitetni premazi koji ne samo da djeluju na već razvijene mikroorganizme, već i na njihove spore. Obično se premaz nanosi dva puta, ali kod izražene plijesni i hladnih mostova je potrebno i treće nanošenje.

Uvijek je dobra ideja posavjetovati se sa stručnjakom oko nastalog problema, pošto je svaki problem individualan te ne postoji univerzalno riješenje za sve.